Telefonen stjal tid som forårsagede stress
Klippet læner sig op af det argument som Rasmus Lund-Nielsen er inde på i sin kampagne — at tid er en ressource.
Den nok mest anvendte stressmodel beskæftiger sig netop med krav og ressourcer.
Hvis for meget af vores tid går til unyttige ting, som f.eks. at sidde og scrolle på sin telefon eller sidde i et loop af 20 minutters runder i Fortnite, så tillader vi imidlertid som samfund at techindustrien banker de unges ressourcer i bund (tid er en ressource). Dette forårsager ifølge førende psykologisk teori, at de har sværere ved at håndtere (have tid) til de krav de møder i livet.
Dette forårsager ifølge teorien et øget stressniveau.
Så lad os kigge lidt på noget statistik.
Danske børn og unge har aktuelt et rekreativt skærmforbrug på 30 timer ugentligt
Danske børn og unges mistrivsel er ude af kontrol hvor hver fjerde unge udviser tegn på stress, angst eller depression (ofte en kombination).
Unges søvn er reduceret med 1–2 timer dagligt ift. 1980’erne, og søvnkvaliteten er forringet betydeligt (bliver ofte italesat som en parantes, men hvis man kender symptomerne på søvnmangel, så bør det absolut stå som en primær årsagsforklaring.
Under 25% af unge mellem 11–15 år lever op til sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet.
Under 13% ses regelmæssigt fysisk med hinanden efter skole.
Dette er ikke de unges eget valg. Dette er et valg forårsaget af en techindustri som ikke skyer midler ift. at øge deres økonomiske omsætning. De bruger fastholdelse og uetiske designs. Derfor kalder ALT på at techindustrien SKAL reguleres.
Tilbage til den unge kvinde i videoen:
Efter 3 samtaler formåede Sophie at gå fra 6–7 timer dagligt på sin telefon til blot et par timer.
Hun mærkede umiddelbart trivslen komme ind i sit liv igen. Hun begyndte at bruge sin tid på, at være sammen med sine bedsteforældre, være i naturen og være tilstede med sine venner — som hun også formåede at inspirere til at lægge deres telefon fra sig når de var sammen.