Spor 4 — Klubben er certificeret i sund skærmpolitik ved Dabeco
2020 — 2025
En certificering i sund skærmpolitik betyder, at institutionen i sin helhed får fokus på de værdier såvel som skyggesider, der findes i den digitale verden. Medarbejderne på institutionen får således mulighed for at udvikle og implementere en meningsfuld skærmpolitik på et oplyst grundlag. — En skærmpolitik der tilgodeser institutionens pædagogiske målsætninger. Fokus for certificeringen er at værne om børn og unges mentale sundhed samt deres motivation, læring, sociale fællesskaber og offline fritidsinteresser.
Personalet har med denne certificering fået indgående kendskab til følgende temaer:
- Indføring i det problematiske forbrug af computerspil
- Institutionens medarbejdere får en introduktion til skærmens påvirkning af børn og unges mentale sundhed. De får ydermere indblik i de symptomer, man skal være opmærksom på ved problematisk forbrug af computerspil.
- Sociale medier
- Institutionens medarbejdere får en introduktion til sociale mediers påvirkning af børn og unges mentale sundhed.
- Neurologiske påvirkninger af et overforbrug af computerspil og digitale devices
- Institutionens medarbejdere bliver introduceret til hjernens udvikling samt implikationerne af et stort forbrug af computerspil og sociale medier.
- Samtaleteknikker målrettet mennesker med et problematisk forbrug af de digitale devices.
- Institutionens medarbejdere bliver introduceret for samtaleteknikker, der kan anvendes med forældre såvel som børn og unge, der er blevet, eller er i risiko for at udvikle usund brug af digitale devices. Derudover får kursisterne praktiske redskaber til at hjælpe de unge til at bruge sociale medier på en mere bevidst og reflekterende måde.
- Digitale mediers indflydelse på menneskets kognitive funktionsniveau og læring
- Institutionens medarbejdere bliver introduceret til evidensbaseret videnskab omhandlende digitale mediers indflydelse på menneskets kognitioner og indlæringsevne.
- Implementeringen af nye retningslinjer for sund skærmpolitik
- Institutionens medarbejdere bliver introduceret for vigtigheden af stillingtagen ift. skærmtider, mobning på nettet, sikre en god tone online, billeddeling, indføring af spil som er alderssvarende ift. PEGI, alternative former for aktiviteter, inddragelse af børn og forældre.
- De nye skærmregler institutionen fastsætter skal fremgå på skolens hjemmeside, således at forældre og andre interessenter kan tilgå den.
På denne baggrund har institutionen udviklet følgende retningslinjer, der berettiger dem til at være en institution certificeret i en sund skærmpolitik.
SPOR 4 skærmpolitik
I SPOR 4 forholder vi os til udviklingen og viden om digitale medier. Vi har i år 2019 løbende arbejdet på en certificering således, at vi alle har fælles tilgang og retningslinjer omkring hvordan og hvornår, vi vil benytte digitale medier. Vi har opsøgt og forholdt os til viden for at dygtiggøre os, så vi kan lære fra os og dermed vejlede børnene bedst muligt.
Vi er pr. 1. januar 2020 blevet certificeret af firmaet www.dabeco.dk i skærmpolitik og har i SPOR 4 vedtaget følgende:
Klubben:
- Det er tilladt at have skærm med i Klubben, men den skal være på lydløs og i en taske.
- Det er tilladt at spille på egen skærm efter kl. 15.00/ fredag kl. 14.00
- Klubben har computere, PS4 og Wii. Her er der tidsbegrænsning på 30 min.
- Det er ikke tilladt at tage billeder og film af hinanden. https://redbarnet.dk/sletdet/hvad-maa-man-dele-om-andre/
- Vi bruger aktivt digitale platforme i pædagogisk planlagte aktiviteter, hvor vi har fokus på læring og socialt samspil ift. dannelse i den digitale verden blandt børnene.
- Vi henviser til PEGI (Pan European Game Information) ved spørgsmål om aldersgrænser ift. spil og sociale medier som Tik Tok, Snapchat, Instagram, Facebook osv.
Gode råd til forældre:
- Vi opfordrer til at lade telefonen blive i lommen, når du henter dit barn.
- Børn trives godt med grænser. Vær ikke bange for at lave skærmregler, men forklar dit barn, hvorfor du laver regler.
- Vær en god rollemodel. Dit barn spejler sig i det, du gør. Det gælder også den måde, du bruger dine skærme på.
- Vis interesse for dit barns liv i den digitale verden, og giv barnet tid til at fortælle, hvad han eller hun laver på nettet. På den måde udtrykker du også, at dit barn kan komme til dig, hvis der opstår noget på de digitale medier, som gør dit barn utrygt.